Ce este hepatita virala C?
Tuesday, November 27th, 2012 | 0 comentarii

Hepatita C reprezinta infectia ficatului cu virusul hepatitic C (VHC). Virusul hepatitic C este unul dintre cele 5 tulpini de virusuri identificate pana in prezent responsabile de hepatitele virale, celelalte fiind A, B, D, si E, fiecare tip avand caracteristicile sale in ceea ce priveste transmiterea, severitatea, abordarea terapeutica. Boala provocata de virusul C este considerata cea mai severa dintre toate, din punct de vedere in primul rand al consecintelor pe termen lung.
La majoritatea persoanelor, virusul C ataca ficatul fara a provoca semne si simpome caracteristice hepatitei acute, iar pacientii infectati nu sunt constienti de prezenta infectiei decat zeci de ani mai tarziu, cand leziunile hepatice devin simtomatice sau evidente la analizele de sange. Numai la un numar relativ mic de persoane, sistemul imun castiga lupta impotriva virusului, cu vindecarea bolii. La majoritatea persoanelor, virusul ramane cantonat in ficat, si in timp, infectia poate cauza insuficienta hepatica (ficatul nu mai functioneaza corespunzator), ciroza (inlocuirea ireversibila a tesutului hepatic normal cu tesut fibros, nefunctional) sau cancer hepatic.
Desi in cazul hepatitei A si B exista vaccinuri eficiente in prevenirea bolii, in cazul hepatitei C, nu este inca nicun fel de vaccin.

Cum se transmite virusul hepatitei C?


Spre deosebire de virusul hepatitic B, virusul C se transmite mai rar prin contact sexual. Virusul se transmite de la o persoana la alta in special prin expunerea la sange infectat, de aceea activitatile/conditiile care cresc riscul expunerii sunt considerate factori de risc. Riscul cel mai mare este in urmatoarele situatii:

  • Daca folositi      in comun cu alte persoane ace      pentru injectarea intravenoasa de  droguri
  • Daca suferiti de hemofilie si      ati primit concentrat de factori de coagulare sau daca ati primit sange      prin transfuzii sau produse din sange      inainte de anul 1992.
  • Daca ati fost supus la hemodializa      pentru boala renala avansata.
  • Daca ati primit un organ prin transplant inainte de anul 1992
  • Daca profesia dvs. implica expunerea la produse de sange uman.
  • Daca v-ati nascut din mama infectata cu virusul      hepatitei C

Desi hepatita C nu se transmite cu usurinta prin contact sexual, totusi persoanele cu parteneri sexuali multipli au  risc crescut de a contracta boala. Alte cai mai putin frecvente de transmitere sunt  efectuarea de tatuaje, piercing, acupunctura.

Hepatita C NU se transmite prin alimente sau apa sau prin simplul contact (atingere, imbratisare, strangere de mana), contactul cu lacrimile sau cu sudoarea unei persoane infectate, folosirea in comun a telefonului, bazinului de inot, scaunului de toaleta.

Uneori insa, o persoana poate fi diagnosticata cu infectie, chiar daca nu exista factori de risc pentru aceasta boala.

Care sunt simptomele hepatitei C?


Desi in general infectia cu virusul C este asimptomatica, exista si posibilitatea ca dobandirea infectiei sa se asocieze cu simptome de obicei usoare, asemanatoare gripei, precum: oboseala, greata sau lipsa poftei de mancare, dureri musculare si articulare, dureri in partea superioara dreapta a abdomenului (in zona ficatului), febra usoara, ingalbenirea pielii si ochilor (icter). Insa, la majoritatea persoanelor, nu apar niciun fel de semne si simptome timp de cateva zeci de ani, desi virusul exista in organism, poate provoca afectarea functiei hepatice si poate fi transmis altor persoane. De aceea, este important sa faceti testul pentru depistarea acestui virus daca aveti motive sa credeti ca ati fost expus(a) sau daca faceti parte din vreuna din categoriile de risc (enumerate mai sus).

Cand trebuie sa ma prezint la medic?

Consultati medicul in cazul in care credeti ca ati fost expus(a) la virusul hepatitic C, daca observati ca aveti semne sau simptome sugestive pentru hepatita, precum ingalbenirea plielii si ochilor sau va numarati printre persoanele cu risc de a contracta boala. Anomaliile testelor hepatice (la analizele de sange) pot ridica de asemenea suspiciunea acestui diagnostic, dar exista multe alte cauze care pot determina modificarea acestora. Monitorizarea (cercetaqrea) functiei hepatice si screening-ul (investigatii repetate) pentru cancerul hepatic trebuie efectuate la toti pacientii cu infectie cronica cu VHC.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul de hepatita C poate fi stabilit numai printr-un test specific de sange (cercetarea anticorpilor antivirali – anti HCV). Daca testul este pozitiv, in continuare medicul ar putea considera necesara determinarea incarcaturii virale (cantitatea de virus din sange). Medicul va mai efectua o serie de teste care sa stabileasca starea ficatului dvs., putand fi necesara chiar efectuarea unei biopsii hepatice (un mic fragment din tesutul hepatic este extras pentru a fi analizat la microscop).

Tratament

Diagnosticul pozitiv de hepatita C nu implica neaparat necesitatea unui tratament specific. Daca testele hepatice sunt normale sau doar putin modificate, medicul poate decide sa nu urmati inca tratament antiviral, deoarece riscul pe termen lung de a dezvolta o boala severa este redus, in timp ce efectele adverse ale terapiei pot fi severe. Va fi necesar sa fiti monitorizat (sa efectuati control periodic) la anumite intervale de timp. In alte cazuri, va poate recomanda initierea unui tratament antiviral (cu medicamente precum interferon si ribavirina). Daca ficatul este sever afectat, ultima optiune terapeutica este transplantul hepatic.

Preventie

Deoarece nu exista niciun vaccin eficient pentru preventia hepatitei C, singura modalitate de protectie este luarea precautiilor necesare impotriva contractarii infectiei: evitarea utilizarii de droguri pe cale intravenoasa sau nazala, a piercingului si tatuajelor, a contactelor sexuale neprotejate cu parteneri multipli. Medicul va va recomanda sa va vaccinati impotriva virusurilor hepatitei A si B, alte doua tipuri de virusuri hepatitice responsabile de leziuni hepatice, care pot agrava si complica evolutia hepatitei C.

Comments are closed.