Fibroza hepatica din bolile hepatice cronice si investigarea ei cu ajutorul unui test sigur si simplu: Fibroscan
Wednesday, May 16th, 2012 | 26 comentarii
Ficatul normal

Ce este fibroza hepatică?

Fibroza reprezintă acumularea in exces de tesut cicatriceal nefunctional (fibros) la nivelul ficatului, care apare in bolile hepatice cronice, sub actiunea diferitilor factori toxici (alcool, medicamente), infectiosi (virusuri hepatice B si C), autoimuni, metabolici (steatoza hepatica, hemocromatoza, boala Wilson) sau de alta natura.

De ce persoanele cu boli hepatice cronice trebuie să efectueze teste pentru diagnosticarea fibrozei?

In funcţie de gradul de înlocuire a ţesutului hepatic normal cu ţesut cicatriceal (fibrotic), fibroza se diferenţiază în 4 grade. Gradul 4, cel mai avansat corespunde de fapt cirozei hepatice (status ireversibil), cu complicaţiile acesteia (insuficienţă hepatică cronică - ficatul nu îşi mai poate desfăşura normal funcţiile, hipertensiune portală – fluxul sangvin la nivel hepatic este compromis, etc.).  Evoluţia fibrozei către stadiul final, ireversibil, de ciroză, poate fi încetinită sau chiar oprită, ficatul având o extraordinară capacitate de regenerare, odată ce cauza care a determinat fibroza este controlată sau/şi înlăturată. Evaluarea prezenţei şi a gradului fibrozei permite aşadar stabilirea tratamentului corespunzator.

 

Diagnosticul   fibrozei hepatice

Pana acum cativa ani, singura metoda de diagnosticare si stadializare a fibrozei hepatice era punctia-biopsie hepatica. Actualmente, fibroza poate fi pusa in evidenta prin elastografie hepatica (fibroscan) sau printr-un complex test de sange (FibroTest sau Fibromax).

Ce este FibroScan?

Testarea prin FibroScan sau elastografia hepatică reprezintă o metodă recent introdusă, neinvazivă prin care se măsoară duritatea ţesutului hepatic. În acest fel, metoda este utilizată în depistarea şi cuantificarea fibrozei hepatice din hepatite şi ciroză, deoarece s-a dovedit ca există o corelaţie intre gradul fibrozei si elasticitatea hepatică.

Care sunt avantajele Fibroscan?

- evaluarea fibrozei hepatice se face printr-un test neinvaziv, nedureros

- este un test simplu, rapid, reproductibil

- rezultatul este disponibil imediat pentru pacient

- procedura se poate efectua ori de câte ori este necesar, în special pentru evaluarea tratamentului

- FibroScan este o alternativă pentru biopsia hepatică, cu performanţă apropiată acesteia; spre deosebire de FibroScan, biopsia hepatica este o metodă invazivă, poate fi dureroasa, prezinta riscuri, complicaţii (hemoragie, peritonită, sepsis), poate avea numeroase limitări şi contraindicaţii.

Care sunt limitările metodei?

Ascita, obezitatea, spaţiile intercostale prea înguste constituie limitările elastografiei.

Când este indicată testarea cu FibroScan?

Indicaţiile FibroScan sunt următoarele:

-          hepatitele cronice virale cu virus B sau C

-          ciroza hepatică de orice etiologie

-          hepatopatia alcoolică

-          hepatite toxice şi medicamentoase

-          steatohepatita non-alcoolică

-          hemocromatoza, boala Wilson

-          pacienţii care refuză puncţia hepatică

 

Cum funcţionează FibroScan?

Aparatul emite unde de frecvenţă joasă care sunt ulterior reflectate diferit de parenchimul hepatic, în funcţie de duritatea acestuia şi recaptate de transductorul aparatului. Viteza de recaptare este invers proporţională cu duritatea ţesutului. Cu cât fibroza este mai avansată, cu atât duritatea ţesutului hepatic e mai mare. Cuantificarea elasticităţii hepatice este de fapt o medie a unor măsurători multiple în acelaşi punct de impact. Volumul explorat este de cel puţin 100 de ori mai mare decât acela al unei probe obţinute prin puncţie.

Cum se realizează testarea cu FibroScan?

Manevra este nedureroasă, nu necesită niciun fel de pregătire prealabilă. Pacientul este aşezat în decubit dorsal (cu faţa în sus) pe pat, iar transductorul aparatului este plasat într-un spaţiu intercostal, permiţând astfel evaluarea lobului dept hepatic. Se poate determina în acest mod elasticitatea parenchimului hepatic pe o adâncime de aproximativ 2 cm şi diametru de 1 cm. Rezultatul examinării reprezintă de fapt media a 10 determinări succesive validate de aparat. Pe baza acestora, se stabileşte gradul fibrozei, de la 0 la 4.

Care sunt valorile normale ale testului?

Valorile normale trebuie să se încadreze între 5,5±1,6kPa. Vârsta nu influenţează valorile, dar valorile sunt mai mari la bărbaţi (5,8±1,5), comparativ cu femeile (5,2±1,6kPa). La persoanele obeze (BMI > 30kg/m2), valorile normale sunt 6,3±1,9 pentru bărbaţi şi 5,4±1,5kPa pentru femei.

Care sunt valorile în hepatită şi ciroză?

Fibroza în hepatita cronică şi ciroză este evaluată în 4 grade: F1-F4 (F1 = gradul cel mai mic)

Corespondenţa aproximativă între gradele de fibroză hepatică şi rezultatele FibroScan este următoarea:

 • F1< 7kPa – se poate confunda cu ficatul normal
 • F2>7,1kPa
 • F3> 9,5kPa
 • F4 (ciroza)> 12,5kPa

Cat de sigur este rezultatul?

Valoarea predictivă este de circa 80% pentru fibroză ≥ F2, 90% pentru fibroză ≥ F3 şi 95-97% pentru fibroză = F4. In principiu, rezultatul este corect la aproximativ 95% dintre pacienţii examinaţi, iar concordanţa dintre rezultatul FibroScan şi biopsie este de cca 90%.

Lasa un comentariu

Adresa dumneavoastra de e-mail va ramane privata. * - Campuri obligatorii


*

26 raspsunsuri la Fibroza hepatica din bolile hepatice cronice si investigarea ei cu ajutorul unui test sigur si simplu: Fibroscan

 1. mimi says:

  Sora mea a facut testul cu Fibroscan si rezultatul a fost F4-18.Este foarte grav? Ce ar putea face pentru a stopa evolutia? Are virusul C.

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   F4 inseamna ultimul grad din stadializarea fibrozei, adica ciroza hepatica. Ciroza hepatica reprezinta o afectare ireversibila a ficatului. Totusi, atata timp cat este compensata, pacientul nu resimte simptome. Este nevoie de investigatii suplimentare, daca nu au fost facute deja, analize de sange, ecografie abdominala, endoscopie digestiva. In functie de rezultatele la aceste investigatii, sora dvs. ar putea beneficia de tratament impotriva hepatitei C care este decontat prin Casa de Asigurari de Sanatate.

 2. ipate cristian says:

  Am fost descoperit cu hepatita cronica virala C. Am facut tratament antiviral timp de 6 luni fiind responder insa cresterea transaminazelor in aceste conditii a impus oprirea trata mentului antiviral. La inceputul tratamentului am facut fibroscan si aveam7,4KPa .stadiuF1 iar dupa 6luni de tratament am 17,3KPa.stadiulF4. ASTA INSEAMNA CA AM DEJA CIROZA?

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Intr-adevar, stadiul F4 inseamna ciroza. Desi testarea Fibroscan este o investigatie destul de sigura, va recomand totusi sa confirmati rezultatul fie efectuand si un test Fibromax (sau Fibrotest), fie punctie biopsie hepatica. In cazul in care se confirma rezultatul, mai sunt necesare si alte investigatii, daca nu le-ati facut pana acum: analize de sange care sa depisteze un eventual grad de insuficienta hepatica, ecografie abdominala, endoscopie digestiva superioara. Chiar daca aveti ciroza, daca este compensata, ati putea sa beneficiati de tripla terapie (adica sa mai adaugati un al treilea medicament pe langa cele doua luate initial), dar aceasta terapie din pacate nu este inca decontata prin casa de asigurari. Va astept la o consultatie daca mai aveti intrebari.

 3. Cris says:

  Buna ziua,in anul 2007-2008 am beneficiat de tratamentul cu interferon+ribavirina si virusul C a ajuns sa fie nedetectabil.In fiecare an de dupa tratament pe langa analizele uzuale anuale mi-am facut si markerii virali( ANTI HCV ).Timp de 4 ani mi-a iesit NEGATIV.Anul acesta mi-am repetat aceasta analiza si mi-a iesit POZITIV.Sunt absolut bulversata.Ce-mi recomandati sa fac in situatia aceasta?Va multumesc…

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Repetati analiza anticorpilor antiHCV si totodata efectuati si viremia pentru virusul C.

 4. Doina says:

  Mi s-a descoperit hepatita C in 2005. Atunci nu am inceput tratament din cauza unei depresii. Eu am 62 de ani si locuiesc de 25 ani in Olanda. Pana anul trecut boala era detul de stabila. Dar dupa o perioada foarte grea, avand un deces si alte necazuri in familie, boala a inceput sa se agraveze. Hepatologul meu, la care sint sub observatie, era de parere inca de anul trecut ca ar trebui sa incep tratament. Dar avind in vedere ca se astepta sa apara noul tratament cu tripla terapie, am stabilit sa asteptam aparitia lui pe piata. Acum am de ales intre Boceprevir si Telaprevir, dar imi este foarte frica de efectele secundare. Mai ales pentru ca prietenii si rudele din Romanai ma sfatuiesc sa nu fac interferon ci sa incerc ceva naturist. Iar am o depresie. Hepatologul mi-a dat toate datele, mi-a spus parerea lui, dar frica el nu are cum sa mi-o ia, si decizia trebuie sa o iau eu, el poate doar sa-si spuna parerea. Deci, a ramas sa ma hotarasc. Analizele sint: AST=50, ALT=59, GGT=123, Fibroscan= 18,5Kpa , ecografia, a zis doctorul, este cam la fel ca anii trecuti (ficat usor marit cu steatoza). Ficatul functioneaza, (eventuala ) ciroza este compensata. Intrbarea este ce sa aleg: BOCEPREVIR+IFN+RBV sau TELAPREVIR+IFN+RBV, amandoua fiind disponibile si decontate. Cind voi veni acasa, in Bucuresti, la toamna, sper sa apuc sa imi fac o consultatie la Dv-stra. Am foarte mare incredere in medicii din Romania.

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Dna, va inteleg dilema. Este o decizie grea. Va felicit ca totusi ati hotarat sa dati o sansa triplei terapii, in ciuda reactiilor adverse, aceasta este o decizie buna, consider eu. Tratamentele naturiste, din pacate, nu au prea multe sanse sa tina boala sub control. In privinta alegerii dintre cele doua preparate, boceprevir sau telaprevir – ambele sunt medicamente nou intrate pem piata, ale caror reactii adverse si efecte pe termen lung inca nu se cunosc in totalitate – timpul si experienta ne vor spune mai multe in viitor. Ce pot eu sa va spun este ca la noi studiile efectuate au implicat mai mult boceprevir fata de telaprevir, asadar pe acesta il “cunoastem” mai bine si de aceea as inclina sa vi-l recomand. Asta nu inseamna insa ca telaprevir nu este un preparat al fel de eficient, doar ca experienta noastra este mai redusa in ceea ce il priveste.

 5. stanescu mihaela says:

  sotul meu a fost descoperit cu virusul hepatic b in 2001 si a fost purtator “sanatos” pana acum aprox 3 saptamani (analize repetate la fiecare 6 luni). Acum are ALT 1739, AgHBs pozitiv, AgHBe pozitiv, negativ la C si D, ADN VHB 1,839,871,400 ul/ml, fibroscan facut in conditiile de mai sus ( mentionez asta pt ca dr spune ca e neconcludent pt ca ar trebui sa scada intai trasaminazele dar avea nevoie de el la dosar) 45 KPa. Am depus dosar pt entecavir si incercam intrarea intr-un studiu clinic cu interferon pegilat alfa si tenofovir. Intrebarile care ma framanta sunt: are ciroza, tratamentul e corect ( diagnosticul din dosar e hepatita cronica)? Multumesc

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Valoarea de 45 KPa de la testul Fibroscan corespunde intr-adevar stadiului F4 (adica ciroza hepatica). Totusi, asa cum v-a spus si dr. dvs., valoarea mare a transaminazelor poate altera testarea prin Fibroscan. Pentru a se pune diagnosticul de ciroza hepatica, trebuie sa se ia in considerare si alte criterii: ecografia hepatica, analizele de sange, endoscopia digestiva. Desigur ca trebuie sa urmeze un tratament antiviral, fie cu interferon, fie cu entecavir.

 6. Doina says:

  Buna seara.Am 50 ani si am fost depistata cu hepatita C in anul 2009 cu viremie 4.300.000.Am urmat tratament cu pegasus+copegus.Dupa 6 luni de la terminarea tratamentului viremia a fost 2.100.000.Am facut elastografia cu fibroscan si mi-a iesit F 4 cu 12,8. Am ciroza? Multumesc din suflet.

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Valoarea F4 la Fibroscan semnifica intr-adevar ciroza hepatica. Totusi, ciroza hepatica poate sa se mentina in forma compensata (practic asimptomatica) multa vreme. Pentru a stabili daca ciroza hepatica este compensata sau nu, este necesar sa faceti si alte investigatii: ecografie abdominala, endoscopie digestiva, probe biologice.

 7. emilia says:

  locuiesc in spaniasi anul trecut am fost in tara
  in urma unei pierderi de echilibru severe,mi-am facut analizele in tara si a iesit ca am hepatita c
  m-am intors in spania si am inceput investigatiile in decembrie 2011
  in 8 octombrie 2012 incep tratamentul pt hepatita c
  inca nu stiu ce tratament voi face
  ,dar am facutanalizele si mi-a iesit la fibroscan rigiditate hepatica mediana 11,4kPa.la analizele din decembrie 2011a reiesit ca am transaminazele normale,genotip 1b,incarcatura virala de 1000000.00 UI/mlanaliza cu fibroscan am facut-o in iunie2011 avind genotipul 1b,si rigiditate hepatica mediana faza 3ce sanse de vindecare am?

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Pentru genotipul 1b si fibroza grad 3, rata de raspuns la terapia antivirala este de aproximativ 45%.

 8. popa mihai says:

  buna ziua si eu am hepatita c
  unde se poate face aceasta analiza Fibroscan?

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Aceasta investigatie se poate face la Centrul de Excelenta in Gastroenterologie (Medlife Favorit).

 9. Domnica Anghel says:

  Buna ziua d-na doctor.
  La un consult ecografic am fost diagnosticata cu steatoza hepatica non alcoolica.
  Am dureri foarte mari in partea dreapta sub coaste care migreaza apoi in tot abdomenul.
  Mi-au fost prescrise hepatoprotectoare si regim alimentar. Chiar daca daca am tinut tratamentul si regimul alimentar durerea persista. As dori o consultatie gastroenterologica si alte investigatii . La o palpare abdominala simt durere pe traseul colonului . De fapt nu pot spune daca ma doare stomacul, ficatul sau colonul. Mi s-au facut analize pentru depistarea hepatitei B si C care au iesit negative.
  Daca puteti sa-mi indicati cum sa procedez pentru a ma programa la un consult de specialitate in acest sens, intrucat locuiesc in provincie si as dori sa rezolv toate problemele intr-o singura zi . Multumesc frumos.

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Este destul de improbabil ca steatoza hepatica sa fie cauza durerilor dvs. din partea dreapta. Probabil ca este vorba mai degraba de o durere la nivelul tractului digestiv. Va astept sa va programati la telefon 021/9646. Va puteti programa in aceeasi zi si la consultatie, precum si la ecografie abdominala si puteti recolta si analize de sange (pentru aceasta sa fiti nemancata). Alte investigatii gastroenterologice ar putea fi recomandate dupa consult, in functie de discutia dvs. cu medicul, care va stabili necesitatea lor.

 10. george says:

  Buna seara d.na dr.! tatal meu a fost detectat in 2011 cu hepatita b plus d. din martie 2011 a urmat un an tratament cu interferon iar in octombrie 2012 la o noua viremie de la 2,5 milioane initial a ajuns la 9,5 milioane viremie. au urmat alte analize respectiv fibromax rezultatul fiind f4….tgo 82, tgp 78, ggt 157, afp 5.72. este clar ca f4 este ciroza, iar daca in urma endoscopiei se releva ca este compensata, imi puteti spune un eventual tratament si care sunt sansele de vindecare? cu deosebita stima! va multumesc

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Ciroza inseamna o afectare ireversibila a ficatului, asadar nu se mai pune problema de vindecare. Important este sa mentinem ciroza compensata. Endoscopia stabileste daca exista si varice esofagiene, afectare gastrica si, in acest caz, in functie de gradul varicelor, se poate administra un tratament de preventie a sangerarii din varice. In rest, tratamentul depinde de restul analizelor de sange, de aspectul ecografic si de simptomatologie, putand varia de la caz la caz.

 11. ocheana valerica says:

  Buna ziua. In 2010 am facut tratament cu rigevidon + ribavirina un an de zile viremia a iesit nedetectabila iar la 8 luni virusul a reaparut , acum am facut dosar din nou ptr. tripla terapie ,credeti ca este bine de urmat tripla terapie?

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Da, ar trebui sa incercati tripla terapie, cand aceasta va fi aprobata de CNAS (cat de curand).

 12. Radu Ionela says:

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti cum as putea sa fac o programare cat ma urgenta pentru testul fibroscan, si care este pretul?

  Multumesc.

 13. ralu says:

  Buna ziua,sint pacienta diagnosticata cu hepatita autoimuna din 1998, am facut tratament cu prednison, transaminazele sint bune, nu mai iau prednison de citiva ani,autoanticorpii s-au negativat
  am facut investigatia cu fibroscan si a iesit 4,9
  ce imi puteti spune ?, inca nu am discutat cu medicul care mi l-a recomandat ,
  multumesc frumos