Ce trebuie să stim despre polipii colonici?
Sunday, February 5th, 2012 | 8 comentarii
SolitaryColonicPolyp

Polipii colonici reprezintă formaţiuni tumorale benigne sub forma unor excrescenţe de ţesut care apar la nivelul intestinului gros. Prezenţa lor în colon sau rect ridică multe întrebări pacientului şi familiei acestuia. Care este semnificaţia descoperirii unui polip in colon? Înseamnă că am sau că voi face cancer colonic? Va trebui să mă operez?

Cauzele care duc la apariţia polipilor nu sunt pe deplin cunoscute. Totuşi, printre factorii de risc se numără anumite obiceiuri alimentare şi de stil de viaţă, printre care: o dietă bogată în grăsimi şi săracă în fructe, legume şi fibre, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, precum şi afecţiuni  ca obezitatea. Există anumite boli inflamatorii ale colonului, rectocolita ulcero-hemoragică şi boala Crohn care cresc şi ele riscul.

Cancerul colorectal este rar înaintea vârstei de 40 de ani, iar în aproximativ  90% din cazuri,  polipii cu potential evolutiv spre cancer apar dupa vârsta de 50 de ani. De aceea,  se recomandă în general ca screening-ul pentru polipi şi implicit pentru cancerul colorectal să înceapă la vârsta de 50 de ani (pentru ambele sexe). S-a dovedit că durează aproximativ 10 ani pentru ca un polip mic să se transforme în cancer.  În afară de vârstă, factorii genetici pot juca şi ei un rol important. Screening-ul începe mai devreme de 50 de ani la persoane care au istoric in familie de cancer de colon sau de polipi colonici, mai ales dacă în familia pacientului, cancerul a apărut la vârste tinere, la rude de gradul I sau a implicat mai mulţi membri ai familiei. O discuţie cu medicul dumneavoastră va putea sa stabilească vârsta la care ar trebui să vă investigaţi pentru a depista şi a rezeca eventualii polipi cu potenţial de evoluţie la cancer.

În ceea ce priveşte simptomatologia, polipii de mici dimensiuni sunt de regulă complet asimptomatici, de aceea este necesar screening-ul după vârsta de 50 de ani. Polipii de dimensiuni mai mari pot da uneori simptome precum: scaune amestecate cu sânge, modificări ale obiceiurilor de defecaţie (constipaţie, diaree), obstrucţie intestinală, dureri abdominale, dar toate aceste simptome pot avea şi alte cauze.

Există mai multe tipuri de polipi, dar cel mai frecvent întâlniţi sunt polipii hiperplastici şi polipii adenomatoşi. Dintre aceste două tipuri, numai polipii de tip adenomatos (două treimi dintre polipi) au potenţialul de a se transforma malign (de a deveni canceroşi).  Cu cât un polip adenomatos este mai mare ca dimensiuni, cu atât creşte potenţialul de a deveni malign.

Investigatia de elecţie pentru depistarea polipilor, deci pentru screening-ul cancerului colorectal este endoscopia digestiva inferioara sau colonoscopia. În timpul colonoscopiei, medicul introduce prin orificiul anal un tub subţire flexibil prevăzut cu o sursă de lumină şi cu o cameră video cu ajutorul căruia poate vizualiza interiorul întregului intestin gros, depistând polipi şi alte leziuni. Totodată, in timpul colonoscopiei, medicul poate biopsia o formaţiune polipoidă (extrage o mică porţiune din polip pentru ca aceasta sa fie supusă examenului histopatologic la microscop prin care se va stabili tipul de polip şi deci potenţialul său malign). În afară de diagnosticarea polipilor, colonoscopia serveşte şi ca metodă terapeutică, majoritatea polipilor putând fi rezecaţi pe cale endoscopică (manevră denumită polipectomie), fără ca pacientul să mai trebuiască să fie supus vreunei intervenţii chirurgicale. Ulterior, medicul gastroenterolog va stabili necesitatea repetării colonoscopiei, precum şi intervalul de timp până la repetarea procedurii (de regulă, la 5 ani în cazul unei colonoscopii normale – la care nu s-au decelat polipi şi la cel mult 2-3 ani dacă anterior au fost puşi în evidenţă polipi).

Exista alte investigatii (videocapsula endoscopica, irigoscopia sau clisma baritata, tomografia computerizata, mai ales colonoscopia virtuala TC) care pot depista tumorile colonice, inclusiv polipii,  dar nu permit biopsierea şi nici  tratarea (rezectia) lor. Toate aceste mijloace sunt de regulă mai uşor tolerate,  dar pot fi mult mai scumpe si au o sensibilitate (procent de depistare a leziunilor) mai mică decât a colonoscopiei.

De reţinut:

- polipii reprezintă o afecţiune comună (apar  la 30-50% din persoane)

- nu toti polipii au potenţial malign; de asemenea, sunt necesari mai mulţi ani pentru ca un polip de mici dimensiuni să se transforme în cancer

- în general, polipii pot fi rezecaţi complet şi în siguranţă pe cale endoscopică

- colonoscopia este metoda de elecţie pentru depistarea şi tratarea polipilor colonici si deci pentru a scădea riscul de cancer colorectal.

 

Lasa un comentariu

Adresa dumneavoastra de e-mail va ramane privata. * - Campuri obligatorii


*

8 raspsunsuri la Ce trebuie să stim despre polipii colonici?

 1. Tanasescu Doina says:

  As dori sa aflu daca in bucuresti sunt clinici unde se face noua colonoscopie cu inghitirea unei camere video si cat costa la diferitele spitale

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Colonoscopia cu videocapsula se efectueaza in cadrul clinicii Medlife Favorit, la Centrul de Excelenta in Gastroenterologie. Pentru detalii asupra costurilor investigatiei, puteti telefona la 0219646.

 2. popescu constantin says:

  pentru hemoroizi care este cea mai sigura si rapida metoda de operatie

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Una din cele mai utilizate tehnici chirurgicale de rezolvare a bolii hemoroidale este bandarea. Este sigura, rapida si de obicei nedureroasa. Totusi, exista mai multe tehnici de rezolvare chirurgicala a hemoroizilor, iar alegerea unei anumite tehnici difera de la pacient la pacient. Numai medicul proctolog, dupa un consult de specialitate, este in masura sa aleaga tehnica cea mai potrivita pentru fiecare situatie in parte.

 3. adriana dragulin says:

  buna ziua
  am 36 de ani si in urma cu 3 saptamani am facut o colonoscopie la care mi s-a descoperit un polip de aproximativ 3 mm . S-a facut polipectomie cu pensa, iar rezultatul histopatologic este urmatorul:fragmente de mucoasa rectala(
  biopsie fragmentata,patru fragmente pe sectiunile histologice), cu dimensiuni maxime de 2/1 mmpe sectiunile histologice,constituind piesa de polipectomie rectala(localizata la nivelul rectului superior),prezinta structura histologica de polip adenomatos tubular cu mucosecretie redusa la nivelul glandelor adenomatoase si leziuni de displazie epiteliala moderata(low grade dysplazia); focal pe unul din fragmente se observa microarii de mucus la nivelul epiteliului de acoperire,cu schite de festonare fara prezenta de cripte ectopice sau arii de serrare evidenta, fara dilatatii criptice bazale pe sectiunile examinate.
  Concluzie: polip adenomatos tubular rectal cu displazie epiteliala moderata(low grade dysplasia) localizat la nivelul rectului superior; pe sectiunile examinate nu sunt prezente aspecte evidente pentru leziuni de displazie epiteliala de tip serrat.
  Ce trebuie sa fac mai departe, cum trebuie monitorizat si daca acum trebuie sa mai fac ceva.
  Multumesc

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Rezultatul biopsiei indica faptul ca formatiunea polipoida decelata la nivelul rectului era de tip adenomatos, adica cu potential de a se transforma in timp in adenocarcinom. Desigur ca efectuand la timp polipectomia, acest risc de evolutie spre cancer (adenocarcinom ) al formatiunii nu mai exista, dar exista riscul sa mai dezvoltati alte formatiuni polipoide de acest fel. De aceea, se recomanda repetarea colonoscopiei la interval de 2-3 ani.

 4. Roxana Iancu says:

  Buna ziua,

  In urma cu 2 saptamani, in urma unei colonoscopii, mamei mele i-a fost depistat un polip splenic de 4 cm la o distanta de 55 cm, pedicular cu pedicul gros. In aceasta situatie se poate interveni laparoscopic? Colonoscopia a fost realizata la spitalul Coltea, dar rezectia nu a putut fi realizata din motive tehnice.
  Care este cea mai sigura abordare a acestui polip?

  Multumesc anticipat pentru raspuns

  • Dr. Carmen Ruxandra Posoiu says:

   Intr-adevar, daca rezectia nu s-a putut realiza pe cale endoscopica, este necesara interventia chirurgicala. Totusi, inainte de a recurge la aceasta, ar trebui cel putin sa se fi prelevat biopsii de la nivelul polipului si pediculului , nici acest lucru nu a fost posibil? Inainte de a ajunge la chirurgie, va recomand sa mai incercati inca o data rezectia pe cale endoscopica, la un alt medic cu experienta mai bogata in aceasta procedura. Totodata, este posibil ca rezectia sa nu se fi putut realiza din cauza pregatirii necorespunzatoare. Pregatirea colonului este foarte importanta, trebuie sa fie cat mai curat. De aceea, cu 3 zile inainte mama sa nu manance deloc fructe, legume, fibre, cu o zi inainte dupa micul dejun, sa nu bea decat lichide clare, iar solutia laxativa sa fie ingerata conform recomandarilor medicului.